Een tijdje geleden schreef Esther van 100%YOGA dit super leuke blog, waarin ze ook onze duurzame yogakleding vermeldt. Daarom delen wij haar verhaal over yoga ook graag hier.

Als je hebt besloten te starten met yoga of als je aan het oriënteren bent of yoga iets voor je is, dan deze blog een aanrader. Wist je dat er in Nederland ruim 1,6 miljoen mensen aan yoga doen? Niet vreemd, want deze holistische (= een wereldbeeld dat ervan uitgaat dat alles met alles samenhangt) sport heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen en kan je vanaf iedere locatie uitoefenen. Je hoeft geen grote investeringen te doen in accessoires gezien je het belangrijkste onderdeel altijd bij de hand hebt, en dat ben jij. In deze blog alles over wat yoga precies is, waar je op moet letten vóórdat je begint, handige tips hoe je een goede yogastudio kiest én hoe je yoga poses het beste kan ervaren passend bij jouw lichaam.

Verrassende yoga feiten: dit verwacht je niet!

Yoga Magazine is één van de meest invloedrijkste tijdschriften in Nederland op het gebied van yoga. Het blad richt zich op de moderne vrouw die interesse heeft in yoga en komt vier keer per jaar uit. Wat goed is voor een bereik van ruim 107.000 mensen. Ook de website wordt regelmatig bezocht met 70.000 unieke bezoekers per maand. Naast interessante artikelen en interviews houdt Yoga Magazine eens per jaar een onderzoek onder haar leden, nieuwsbrieflezers en volgers, naar de stand van yoga in Nederland. Hieronder vind je een aantal verrassende feiten uit hun laatste onderzoek:

  • De 1,6 miljoen mensen die yoga doen geven per jaar €325 miljoen uit aan deze holistische sport.
  • Vrouwen zijn de grootste doelgroep met 77%. De animo voor yoga onder mannen groeit het sterkst en zal naar verwachting de komende jaren het aantal vrouwen evenaren.
  • Hoewel op social media wellicht het beeld wordt geschetst dat iedere yogi een hoofdstand kan doen, kan in werkelijkheid maar 5% een hoofdstand los in de ruimte.
  • 57% geeft aan dat yoga goed voor je is en 60% geeft aan dat het stress verlagend is.
  • 44% valt weleens in slaap tijdens de eindontspanning.
  • 14% maakt wel eens een yogaselfie.

Yoga is geen zweverigheid

Yoga vindt zijn oorsprong in India en is eeuwen geleden ontwikkeld. In de laatste helft van de twintigste eeuw is er meer aandacht voor yoga vanuit het Westen gekomen en deze aandacht groeit nog dagelijks. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het staat voor de verbinding tussen lichaam en geest. Boeddha wordt vaak de Mahayogi of te wel Grote Yogi genoemd. Hoewel er vele verschillende vormen van yoga zijn, ligt de oorsprong bij Hatha yoga. Dit is tevens de meeste bekendste vorm in het Westen. Bij Hatha yoga staat de verbinding tussen ademhaling en beweging centraal. Door het doen van lichaamshoudingen (asana’s genoemd) in combinatie met ademhalingstechnieken (pranayama genoemd) leert men het lichaam en geest (veel beter) kennen waardoor deze makkelijker te beheersen zijn.

Hoe flexibel je ook bent en wordt door yoga, het is onmogelijk je eigen ellebogen te likken. Probeer maar 😉

Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van tegengesteldheden zoals lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning. Door het beoefenen van yoga wordt het lichaam niet alleen flexibeler en ontstaat er meer rust in het hoofd, je leert ook hoe een goede balans te bewaken voor jezelf in een hectische maatschappij. En dat is gelijk de reden waarom deze holistische sport één van de snelste groeiende is in Nederland. De 24-uurs economie waarin wij leven vraagt veel van ons, en yoga helpt om daar een nog betere balans in te vinden die bij jou past zowel fysiek als mentaal. Het vormt de basis van een gezonde(re) en gelukkig(er) levensstijl.

De voordelen van yoga

Naast dat yoga zorgt voor ontspanning brengt het nog veel meer. Al jaren wordt er door vele wetenschappers onderzoek gedaan naar het effect van yoga. Hieronder een aantal voordelen op een rij op basis van wetenschappelijke onderzoeken:

  • Het verbetert de algehele lichaamshouding doordat alle spieren sterker worden.
  • Na gemiddeld 16 lessen is de spierkracht in de armen met 12% toegenomen.
  • Na gemiddeld acht weken is de flexibiliteit van het gehele lichaam met 35% vergroot.
  • Het zorgt voor een betere ademhaling en vergroot daardoor de longcapaciteit en een algehele betere conditie.
  • Een betere ademhaling zorgt tevens voor minder stress en een betere spijsvertering.
  • Het vermindert de kans op hartkwalen en versterkt het immuunsysteem.
  • Het versterkt het concentratie vermogen waardoor je kwalitatief beter presteert.
  • Het vermindert verzuring van de spieren en voorkomt daardoor blessures.
  • Het vermindert gewrichtspijn.
  • Het verhoogt het libido.

Net als iedere andere sport, komen de voordelen van yoga enkel wanneer je deze regelmatig beoefend. Uit onderzoek blijkt dat men in Nederland gemiddeld twee uur per week yoga doet. Hoe vaker je het beoefent en een vast onderdeel laat zijn van jouw sportroutine, hoe eerder je de voordelen van yoga zult ervaren.

We staan er niet bij stil en toch doen wij het allemaal en ook vele keren per dag. Onze ademhaling gaat volledig automatisch en gemiddeld ademen we 23.000 keer per dag en verwerken daarmee ongeveer 10.000 liter aan zuurstof.

De wetenschap achter yoga

Dat yoga zoveel voordelen brengt op fysiek en mentaal niveau blijft niet onopgemerkt. De Verenigde Naties hebben 21 juni uitgeroepen tot World Yoga Day. Deze internationale dagen zijn gelegenheden om het grote publiek te informeren over zorgwekkende kwesties, om politieke wil en middelen te mobiliseren om mondiale problemen aan te pakken en om de verworvenheden van de mensheid te vieren en te versterken. Onderzoek toont aan dat wanneer een gehele generatie opgroeit met yoga, er geen oorlogen meer zullen zijn. En de uitputtingsslag van de aarde voor meer dan de helft vermindert.

Elke internationale dag biedt de mogelijkheid om activiteiten te organiseren die verband houden met het thema van de dag. Organisaties en kantoren van de Verenigde Naties, en vooral regeringen, het maatschappelijk middenveld, de publieke en private sector, scholen, universiteiten en, meer in het algemeen, burgers, maken van een internationale dag een springplank voor bewustmakingsacties. Dat is ook één van de redenen waarop op 21 juni vele yogadocenten en yoga studio’s gratis of op donatie basis lessen aanbieden, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om yoga te ervaren.

Deze video van 20 minuten legt uit waarom er zoveel onderzoek is gedaan naar de wetenschap achter yoga. En wat het nu precies is waarom yoga zo een positief effect heeft:

Rol de yogamat maar uit

Na het lezen van alle voordelen die deze holistische sport je geeft, wil je natuurlijk direct beginnen. Ik geef je groot gelijk! Om ervoor te zorgen dat je een goede start hebt en yoga poses het beste kan ervaren passend bij jouw lichaam, heb ik een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

Yogamat

Het doen van yoga gaat het fijnst op een goede mat. Dat houdt in een mat die jou voldoende grip (antislip laag) geeft én niet te dik is (tussen de 6 en 9 mm). De antislip laag is handig, zodat je gemakkelijker in een asana (yoga pose) kan blijven staan. En hoe dunner de mat, hoe meer je het effect van de asana voelt die het heeft op het lichaam. De standaard afmetingen van een yogamat zijn 183 x 60. Mocht je langer zijn of een bredere yogamat wensen, is dat zeker mogelijk. Een bredere yogamat geeft meer bewegingsruimte, zo hoef je nooit je voet of hand buiten de mat te plaatsen en weet je zeker dat je altijd voldoende grip hebt.

Er zijn vele verschillende matten met en zonder print(s), in alle kleuren van de regenboog, en gemaakt van allerlei materialen zoals rubber, (natuur)kurk, PVC of schapenwol. Wanneer je de mat goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt, kan je met gemak een aantal jaren met de mat doen. Het loont dus de moeite tijd te investeren in het vinden van een goede mat.

Yogakleding

Comfortabele kleding, zodat je makkelijk kan bewegen is essentieel. Een joggingsbroek kan prima, net als een T-shirt, maar zeker de laatste kan nog wel eens omhoog kruipen in een Downward Facing Dog (zie afbeelding). Lekker luchtig, maar je wilt misschien niet iedereen je bh laten zien. Het dragen van een sport-bh of sporttopje (eventueel onder je T-shirt) kan prettig zijn. Spijkerbroeken zou ik thuis laten en verruilen met een sportbroek of legging. 

Mijn persoonlijke favoriet qua yogakleding is het merk HOESSEE. Zij zijn gespecialiseerd in duurzame yogakleding. Het zit als een tweede huid en de prints zijn opgewekt fleurig. Daarnaast is deze kleding geproduceerd van gerecycled afval, zoals visnetten die uit zee worden gehaald en oude tapijten. Zo zie je er dus niet alleen geweldig uit, maar draag je ook bij aan een (veel) beter milieu.

Wierook: wat ruik ik toch?

In sommige yogastudio’s wordt tijdens de les wierook gebruikt. Vele denken dat de rook spirituele verlichting geeft. Maar dat is helemaal niet het doel van wierook. Het draagt namelijk effectief bij aan een heel belangrijk onderdeel tijdens een yogales. De geur van wierook wordt waargenomen door je neus en prikkelt je zenuwen. De zenuwen sturen een signaal naar de hersenen en beslissen of een geur prettig is of niet. Ruiken zorgt ervoor dat je oplet. Het verbetert het concentratie vermogen en ontspanning. Bijvoorbeeld bij de yogahouding Savasana. Het gebruik van wierook kan helpen deze houding met meer gemak te doen. Want deze pose ziet er misschien gemakkelijk uit, het is met stip één van de meest uitdagende om te doen.

Savasana, ook wel Lijkhouding genoemd, is het prototype voor een supinerende houding. De grootste uitdaging in deze asana ligt bij de zwaartekracht en mentale focus. Deze asana is wellicht het eenvoudigst om uit te voeren, maar het lastigst om volledig te beheersen. In tegenstelling tot andere yoga poses waar een (actieve) inspanning van spieren, pezen en gewrichten voor nodig is, is het uitgangspunt van de Lijkhouding alle spanning volledig los te laten in elk deel van het lichaam én het hoofd volledig vrij te maken van alle gedachten. Hierdoor is Savasana de meest uitdagende houding voor iedere yogi. De meest gebruikte geuren voor wierook tijdens een yogales zijn cederhout, musk, witte lotus en de geur van herfstbladeren. Wist je dat je ook zelf wierook kan maken? Via deze link lees je precies hoe je dat kan doen.

Onderzoek toont aan dat er acht verschillende types neuzen zijn. Dit is wat jouw neus zegt over jouw persoonlijkheid.

Voeding: donuts en chocolade

Net voor een yogales een grote maaltijd wegwerken gaat het lichaam niet goed op reageren. Het beste is om vier uur tot aan de les niet te eten. Mocht je trek hebben eet dan uiterlijk één uur voor de les iets lichts, zoals een salade of fruit of een cracker met komkommer. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet meer bezig is met het verteren van eten tijdens de les, waardoor je gemakkelijker kan mee komen in de yoga poses (asana’s) en ook het effect ervan kan ervaren. Water en thee drinken is altijd een goed idee, zeker na de les. Dat zorgt ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd en je stofwisseling (nog) beter kan werken.

Namasté: wat zeg je?

Wanneer je yoga doet zal je merken dat het woord Namasté regelmatig voorbij komt inclusief een handgebaar, ook wel handmudra genoemd. Het woord Namasté komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en staat voor buigen. In yoga heeft deze handmudra de symbolische betekenis van “Ik buig naar de godheid in jou”. Het staat symbool voor respect “De ziel in mij, groet de ziel in jou”. Het woord “Namasté” hoeft niet perse uitgesproken te worden bij het uitvoeren van dit handgebaar. Met deze handmudra vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt één van de vijf elementen. Daarnaast vertegenwoordigt iedere vingertop een andere invulling.

Vingers

  • de duim staat voor leegte;
  • de wijsvinger staat voor lucht;
  • de middelvinger staat voor vuur;
  • de ringvinger staat voor water;
  • de pink staat voor aarde.

Vingertoppen

  • duim vertegenwoordigt het inzicht;
  • wijsvinger vertegenwoordigt activiteit;
  • middelvinger vertegenwoordigt de waarneming;
  • ringvinger vertegenwoordigt ontvankelijkheid en;
  • de pink vertegenwoordigt de vorm.

Wanneer de yogadocent(e) “Namasté” zegt, is het een optie om licht naar voren te buigen en tevens namasté uit te spreken. Het hoeft niet, je kan ook licht naar voren buigen en het woord in stilte zeggen. Daarbij blijft de betekenis gelijk.

Locatie: hoe je een goede yogastudio kiest

Wanneer je een mat hebt en je outfit is bepaald, is de volgende stap een yogastudio vinden die bij jou past. Er zijn er vele om uit te kiezen en deze vier vragen helpen je om te bepalen wat voor jou belangrijk is:

  1. Hoeveel minuten wil je reizen voor je yogales?
  2. Wil je dichtbij huis les volgen of vind je het prima om een x aantal minuten reizen; lopend of met de fiets, auto of openbaar vervoer?
  3. Wil je privé les of deelnemen aan groepslessen?
  4. Wil je deelnemen aan grote of kleine groepen?

Als je deze vragen hebt beantwoord ga dan op zoek naar een yogastudio en probeer er een aantal voordat je een definitieve keuze maakt. Een belangrijk element van jouw yoga practice is namelijk de docent(e). Het is belangrijk om les te volgen bij iemand waarbij jij je comfortabel voelt, zodat je alle gezondheidsvoordelen die yoga biedt ook daadwerkelijk kan gaan ervaren. 

Naast buiten de deur yogalessen volgen kan dat tegenwoordig ook online. Het voordeel hiervan is dat je de deur niet uit hoeft, er altijd plek is en yoga kan doen op een moment dat jou ideaal is. Net als dat er vele fysieke yoga studio’s zijn, is de keuze uit online studio’s ook groot. Hieronder vind je een aantal handige linken die je helpen bij het vinden van een fysieke en online yogastudio in jouw omgeving:

Fysieke yogastudio’s en outdoor lessen

  • In de zomermaanden is het heerlijk om yoga in de buitenlucht (of deels overdekt) te doen zoals op het strand, park of bos. De website van Buitenyoga geeft een overzicht van alle outdoor lessen in Nederland.
  • Op de website van Yoga Magazine kan je zoeken naar yogascholen bij jou in de buurt.

Online yogastudio’s

  • Op YouTube zijn er vele yogalessen te vinden. Met ruim 5.5 miljoen abonnees is Yoga with Adriene een van de bekendste.
  • Als enige yogadocente in Europa heb ik een live online yogastudio. Wekelijks kan je lessen volgen die live worden uitgezonden met altijd realtime interactie en begeleiding. De lessen kan je relaxed volgen vanuit huis of iedere andere locatie die jij prettig vind. En afspelen vanaf je telefoon, tablet, laptop en zelf TV met internetverbinding.

Zo je doe de meeste bekende yogaposes

Een zonnegroet is een reeks yoga poses die elkaar opvolgen op de in- en uitademing. Deze reeks wordt bijna altijd gedaan in een yogales en is een ideale oefening als warming up. Het maakt namelijk alle spieren, pezen en gewrichten klaar voor alle poses die erna volgen. Wanneer je nog nooit yoga hebt gedaan, is het oefenen van de zonnegroet een uitstekend startpunt.

Uit een onderzoek van het International Journal of Yoga blijkt dat 20 minuten de zonnegroet beoefenen een geweldig effect heeft op je lichaam en geest. Onderzoekers deelden een groep van 124 deelnemers met een hoog stress niveau in twee groepen in: de ene groep deed twee weken lang elke dag 20 minuten de zonnegroet, de andere groep deed niets aan yoga of andere stress verlagende activiteiten. Na twee weken ervoer de groep die yoga deed duidelijk meer rust, meer plezier en veel minder stress dan de controlegroep. Hieronder vind je twee varianten van de zonnegroet: een staande en zittende. Beide video’s duren 3 minuten. Probeer ze allebei en kies voor de versie die het prettigst voelt. Simpelweg omdat yoga daar precies omgaat: doen wat goed voelt!

Bronnen:
YouTube | Yoga Magazine | 
Uplift.tv

Meer over Esther van 100%YOGA

Na het hebben van twee fysieke yogastudio’s besloot Esther Schippers in 2018 het roer volledig om te gooien en zich te richten op online yogalessen. “Tegenwoordig doen we bijna alles digitaal, dus waarom yoga niet.” Met haar online studio 100%YOGA geeft Esther als enige yogadocente in Europa live online yogales. Deelnemers volgen relaxed vanuit huis en op een tijdstip dat hen goed uitkomt een live interactieve yogales met altijd realtime professionele begeleiding. De lessen kan men volgen vanaf een telefoon, tablet, laptop of TV met internetverbinding. “Het is net als Netflix-en, alleen hang je nu niet op de bank.”
www.100procent-yoga.com