Zaterdag 14 & zondag 15 september staat HOESSEE op het Thank God it’s Yoga Festival 2019 in Scheveningen (Den Haag). Tessa van HOESSEE kwam in gesprek met yogadocente Iris. Iris zal tijdens het festival een Hawaïaanse Vinyasa les en een ‘Dragon yoga’ les geven. De duurzame yoga- en surf- kledinglijn HOESSEE past mooi op dit festival aan het Scheveningse strand. Iris en Tessa vroegen elkaar naar duurzame kleding, recycling, yoga en Aloha.

Het idee: HOESSEE

Iris: Wat een mooie, kleurrijke prints en fijn zittende leggings heb jij ontworpen! Hoe is het idee om HOESSEE te beginnen ontstaan?

Tessa: Dank voor je complimenten. Ik studeerde mode aan de kunstacademie en was toen al veel bezig met stoffen en prints ontwerpen. Daarbij werd duurzaamheid voor mij steeds belangrijker. Mijn verlangen groeide om bij te dragen aan een positieve verandering in de fast-fashion world die we om ons heen zien. Na verscheidende shows en projecten wilde ik graag een duurzaam product op de markt brengen. Leggings passen perfect bij mijn actieve lifestyle met yoga en surfen en zo ontstond HOESSEE.

Verduurzamen

Iris: Wat mij erg aanspreekt aan HOESSEE is dat niet alleen de leggings en tops van gerecycled afval zijn gemaakt, maar dat jullie dit doorvoeren tot en met de verpakkingen, de tags en de tape. Zijn er nog punten waarop jullie verder kunnen verduurzamen?

Tessa: We proberen op zoveel mogelijk te letten, dus ook hoe we onze producten verpakken, de kaartjes die aan de leggings hangen en promotiekaartjes die we laten drukken. Het zou tof zijn als de stof die we gebruiken ook tot echt 100% gerecycled zou zijn. Nu is 78% gerecycled polyamide en 22% elastan.

Iris: Het is zeker niet altijd makkelijk om eerlijke en duurzame (yoga-) kleding te vinden. Online vind ik makkelijker omdat je kunt lezen wat de werkwijze en waarden van een bedrijf zijn. Soms moet het dan toch nog verstuurd worden vanuit een ander continent. Dan vraag ik me af ‘waar zijn we mee bezig’?! Daarom vind ik het ook zo te gek dat HOESSEE in Europa produceert. Hoe was het voor jou om je weg te vinden in het verduurzamen van je productieproces?

Tessa: Wanneer je ergens voor staat en daar ook extra moeite voor wil doen, kom je een heel eind. Lastig wordt het wanneer je door bijvoorbeeld een productiebedrijf voor keuzes wordt gesteld waardoor je concessies moet doen in duurzaamheid. Overigens ben ik niet gezwicht, ik had voor ogen wat ik wilde met HOESSEE en heb doorgezocht totdat het lukte zoals ik het wilde. Het is niet moeilijk om gerecyceld materiaal en biologisch geteelde grondstoffen als uitgangspunt te nemen. En ook niet om samen te werken met de juiste mensen en eerlijke prijzen te betalen. Wat het lastig maakt is dat dit helaas (nog) niet als gangbaar gezien wordt. Daardoor moet je zoeken naar de juiste stoffen en productiebedrijven die voldoen aan deze waarden. Ik vind het belangrijk dat ik aan mensen kan uitleggen waar de HOESSEE kleding gemaakt wordt en door wie en welke materialen er zijn gebruikt.

Shoppen

Iris: Heb je een tip als het om duurzaam shoppen gaat?

Tessa: Als consument moet je ook nèt wat meer moeite willen doen. Misschien vind je het nog weinig in de grote winkelstraten, maar er zijn echt al heel veel goede initiatieven. En ja, de prijzen zijn anders dan bij sommige grote winkelketens. Dat kan ook niet anders als iedereen in de keten eerlijk wordt betaald én de kwaliteit van de kleding hoog is zodat het ook lang mee gaat. Second-hand shoppen is natuurlijk ook altijd goed. En voel even goed of je echt heel blij wordt van een kledingstuk voor je het koopt en of je het nodig hebt en veel gaat dragen.

Tessa: Let jij zelf bij het kopen van (yoga) kleding op hoe en waar het gemaakt is en van welk materiaal het is?

Iris: De laatste jaren steeds meer. Laatst heb ik naar aanleiding van een aangrijpend filmpje op Facebook (Extra’s:E123 – Before You Go Shopping, Watch This) ook echt aan een verkoopster in een winkel gevraagd hoe duurzaam en eerlijk de kleding is die zij verkocht. Ze wist het niet. Het zet mensen toch aan het denken, mijzelf én de verkopers. Daarna heb ik online nog uitgezocht wat die keten zelf deed aan verduurzaming. Naast zelf duurzame keuzes maken voor onze aarde voel ik mezelf als docent ook verantwoordelijk voor wat ik uitdraag naar leerlingen. Daarom heb ik gekozen voor een eco-yogamat van Manduka en heb ik ook yogaleggings van gerecycled materiaal. Het materiaal is van betere kwaliteit dan van de meeste goedkopere opties. Dat goedkope ketens zoals H&M nu ook meer ecologische en duurzame keuzes beginnen te maken is hoopvol.

Tessa: Wat vindt jij belangrijk aan een yoga- outfit: pasvorm, duurzaamheid, look?

Iris: De combinatie van die drie. Ik geef veel Bikram yogalessen. Dus een zo dun mogelijke goed ademende stof is dan het fijnst. Het liefst voelt het als een tweede huid. Mijn favoriete legging heeft allerlei kleuren die in elkaar overlopen. Kleuren die je fijn vind werken ook weer door op je gemoedstoestand.

Yoga, surf en bewustwording

Iris: Hoe vindt jij dat duurzame kleding hoort bij yoga (en surf)?

Tessa: Wanneer je zoveel plezier haalt uit de natuur door te surfen of yoga te doen op het strand, dan wil je toch niet dat die prachtige zee en mooie stranden vervuild raken. Ik denk als we ons (weer) realiseren wat voor prachtig geschenk deze hele aarde is en ons er echt mee verbonden voelen, we er anders mee om gaan. Yoga brengt vaak meer bewustzijn en verbinding, dus maken yogi’s ook al gauw bewuste keuzes op het gebied van kleding en eten.

Iris: Zonder meer! Yoga gaat om bewustwording. Bewustwording van je ademhaling, je lichaam en je gedachten tijdens de yoga poses, maar tegelijkertijd over bewustwording op elk gebied van het leven. Dus hoe je met je eigen lichaam omgaat, welke keuzes je maakt, wat het effect daarvan is op jezelf, anderen en de wereld. In de oudste yoga teksten de Yoga Sutras van Patañjali wordt het achtvoudige pad beschreven. Hierin staat dat yoga ook het nemen van verantwoordelijkheid is voor jouw acties en de invloed daarvan op anderen en de wereld.

Hawaii

Tessa: Waar doe je je yoga practice het liefst?

Iris: In de natuur, in een bos of op het strand. En op Hawaii!

Tessa: Spirit of Aloha Yoga! Wat is er zo bijzonder aan Hawaii?

Iris: Hawaii is een vulkanisch eilanden groep in het midden van de stille oceaan. Het is niet in woorden te beschrijven hoe waanzinnig die plek is en hoe het voelt om daar te zijn. Het eilandleven is klein en langzaam met veel contact met de natuur. Er is geen ontsnappen aan en men is er afhankelijk van. De energie van de vulkaan is van invloed op al het leven. De trilling is hoog en intens. Voor mij resoneert het helemaal. Ik heb een keer mee gedaan aan een ‘beach clean up’. In drie uur tijd verzamelden we met 30 mensen meer dan 600kg plastic. Toch voelde het niet als een grote prestatie. Ik voelde me daarna nog drie dagen somber. Het was super confronterend! Heel educatief en bewustzijn verhogend. Ik raad het iedereen aan.

Dromen waar maken

Iris: Wat is jouw advies aan mensen die een droom hebben om net als jij de wereld schoner en mooier achter te laten, maar niet goed weten waar te beginnen?

Tessa: Begin! Werk je plannen uit en maak stappen. Sta open voor de mensen die op je pad komen. En vooral geef niet op bij tegenslag. Soms moet het Universum eerst weten dat je het serieus meent, dus als alles niet meteen vanzelf aan komt rollen, wil dat niet zeggen dat je niet op de goede weg zit. En tja, van fouten maken leer je nog steeds echt heel veel, dus zie ook dat als cadeautjes.

Het TGI Yoga Festival vindt plaatst op 14&15 september 2019 op het strand van Scheveningen. Er worden vele yogalessen gegeven in allerlei stylen en op zaterdag is er een full moon party! Wil je meer weten over het TGI Yoga Festival, kijk dan op de website www.tgiyoga.nl . Nieuwsgierig naar de Hawaiiaanse yoga en retraites van Iris? Volg dan Spirit of Aloha Retreat op Facebook en Instagram.